Het fermenteren van groenten is eenvoudig, super lekker en gezond!
Wat zijn gefermenteerde groenten?
Gefermenteerde groenten zijn groenten, bv. zuurkool, die geproduceerd worden door middel van melkzuur-gisting/Lacto-fermentatie. De groente wordt hiervoor geraspt, gemalen of klein gesneden en met zout en water voor ongeveer een week in een luchtdichte pot bij kamertemperatuur bewaard.
Nu begint het fermentatieproces:
Binnen zeer korte tijd beginnen de natuurlijke bacteriën en andere micro-organismen, die zich op de buitenkant van de groenten bevinden, zich snel te vermenigvuldigen.
De ph-waarde gaat omlaag en er ontstaat een zuur milieu. De bacteriën zetten de zetmeel en suiker van de groenten om in melkzuur. Deze zuren fungeren als natuurlijk conserveringsmiddel en de gehele gegiste groente is beveiligd tegen bederven. Tegelijkertijd ontstaan waardevolle enzymen, B-vitaminen, omega-3 vetzuren en verschillende probiotica stammen. De groente wordt voedzamer, beter te verteren en aanzienlijk langer houdbaar.
Gefermenteerde groenten zijn goed voor de darmen en levert het lichaam veel gezonde vitamines. Eeuwenlang al is het fermenteren van voedsel een eenvoudige en zeer gezonde manier groenten langer houdbaar te maken en te conserveren.
Verschillende culturen verwerken zo jaar na jaar hun vers geoogste groenten, die door het magische proces van de gisting gaat. Gefermenteerde groente wordt in de darmen veel beter verteerd, en verzorgt bovendien de goede bacteriën in de darm en brengt daardoor het immuunsysteem in top vorm.
Benodigdheden
- Mes, snijplank, stamper, groentehakker en of rasp
- Luchtdicht afsluitbare en gesteriliseerde pot met ontluchter
- Pers tamper met rondrooster om de groente in de pot onder vloeistof te houden
Ingrediënten
- 1 kg stevige groente (zoals bv. kool, wortel, spruitjes, komkommer, tomaat, pepers, radijs of rode biet)
- 20 gram zout (himalaya zout) of 10 gram zout en 4 eetlepels wei
- Gefilterd water
Makkelijk en schoon werken met een rond roostermatje en een pers-tamper om de groente onder de vloeistof te houden.
Interessante links, eventueel vertalen met Google, voor U gezien:
https://nos.nl/artikel/2000153-nieuwe-trend-groenten-laten-rotten.html
https://www.trouw.nl/home/fermenteren-oma-s-keukentechniek-is-terug~a4ea33a4/
https://www.culturedfoodlife.com/recipes/#pw+recipe-category:cultured-vegetables
https://www.fermentationrecipes.com/curtido/357
http://www.kefirwinkeltje.nl/Fermenteer-recepten/
Copyright © Het Kefirwinkeltje
Venlo, 26-11-2022